Iedereen heeft weleens gehoord van THC, het stofje dat je (schijnbaar) stoned maakt. Maar wist je dat cannabis uit veel meer bestanddelen bestaat? Dat THC écht niet de belangrijkste is? Net als jij vinden de meeste consumenten van cannabis het waardevol om wat meer te weten over hun genotsmiddel of medicijn. Ze zijn benieuwd naar welke stoffen er voor de typische effecten zorgen en wat deze informatie in de praktijk voor meerwaarde heeft. Dat laatste is eigenlijk heel simpel. Door meer te weten over cannabis kun je aan de balie van je lokale coffeeshop een cannabissoort uitkiezen die aan je verwachtingen voldoet. Je doet een bewustere aankoop die past bij jouw behoefte. Je koopt een wietje met het effect dat je zoekt! Daarom geven wij op dit platform onderbouwde informatie over de bestandsdelen van cannabis, over cannabinoïden, over THC, over CBD, over terpenen en nog veel meer. Ook benieuwd waar dat topje cannabis nou eigenlijk uit bestaat?

Delta 9 THC is ontdekt in de jaren zeventig, door Raphael Mechoulam en Yechiel Gaoni. Beide heren waren werkzaam als professor bij het Weizmann Instituut in Israël. Je moet je voorstellen dat het onderzoek naar cannabis in deze jaren nog in haar kinderschoenen stond. Eigenlijk wel raar, aangezien cannabis al decennia door mensen wordt gebruikt. Pas in de 70’s besloten de dappere professoren het onderzoek op te pakken. Zij waren benieuwd waardoor mensen zo sterk en verschillend op cannabis reageerden. Door middel van diverse experimenten en onderzoek in het laboratorium konden zij in 1964 het stofje THC isoleren. Een revolutionaire ontdekking!

Inmiddels zijn er meer dan 60 verschillende cannabinoïden geïdentificeerd, letterlijk de bestandsdelen van cannabis. THC is met afstand de meest onderzochte. De stof is in de ogen van velen één van de belangrijkste bestanddelen van cannabis. Dat is ook logisch, want THC speelt een grote rol in het psychoactieve effect dat cannabis op de mens heeft. Het draagt in grote mate bij aan het kenmerkende stonede gevoel in het lichaam of de high in het hoofd.

Daarbij is het goed om te beseffen dat er verschillende varianten van THC bestaan, waarbij iedere variant een andere uitwerking op ons lichaam kan hebben. Dat kan zelfs per persoon verschillen. De wetenschappelijke wereld is druk doende met het onderzoek en elk jaar worden er weer nieuwe varianten ontdekt.

Deze stof zit op de verse cannabisbloem en veroorzaakt geen psychoactief effect. Je wordt er dus niet stoned van. En ja, ook het grammetje wiet wat je in de coffeeshop koopt bevat voornamelijk THC-A. Pas bij de verwarming van de verse of gedroogde bloem ontstaat de psychoactieve variant van THC. We hebben het dan over delta9 THC. Iedere menukaart van de gemiddelde coffeeshop verwijst naar deze stof. Het proces van verwarming noemen we decarbolyxatie, ook wel ‘activering’ genoemd. Dat gebeurt ook als jij de cannabis in een joint rookt.

Als derde, bekende variant kennen we 11-hydroxy-THC (delta11 THC). De stof ontstaat als je cannabis eet. Zo heb je waarschijnlijk al eens gemerkt dat het verorberen van een spacecake een ander effect oplevert dan het roken van een joint of het verdampen met een vaporizer. De cannabinoïden in een edible worden namelijk op een andere manier door je lichaam opgenomen. Wie cannabis eet zet zijn/haar spijsvertering aan het werk. De longen, die de cannabinoiden bij het roken of verdampen opnemen, worden overgeslagen. In de creatie van 11-hydroxy-THC speelt de lever een essentiële rol. Dit orgaan zet THC-A om in 11-hydroxy-THC. Deze variant van THC heeft bij de meerderheid van de mensen ook een andere uitwerking dan delta9 THC. De kans bestaat dat de high vele malen krachtiger is en bovendien langer aanhoudt.

Wist je dat het lichaam ook een soort cannabinoïden aanmaakt? De zogeheten endo-cannabinoïden zijn onderdeel van ons endocannabinoide systeem, een belangrijke speler in het streven naar en behouden van homeostase in diverse lichamelijke processen. Een bekende endocannabinoide is Anandamide, een neurotransmitter die zeer veel lijkt op de moleculaire verbinding van THC. De neurotransmitter interacteert met receptoren in ons lichaam en speelt een rol bij diverse processen. Denk dan aan pijn, depressie, geheugen, vruchtbaarheid en hongergevoel. Ieder van ons heeft op diverse plekken in het lijf receptoren waar anandamide zich aan kan hechten. Aangezien THC erg lijkt op anandamide, kan ook THC zich hechten aan dezelfde receptoren. Dat is de reden dat de mens zo sterk op cannabis reageert. Het is ook de reden dat THC is ontdekt én geïsoleerd.

Naast de varianten van THC bestaat er ook synthetisch THC. Dit is letterlijk hetzelfde molecuul, maar dan gemaakt in een laboratorium. De stof is ook bekend onder de namen Marinol. Het is niet te vergelijken met THC uit een natuurlijke cannabisplant.

THC en CBD zijn bij lange na niet de enige twee stoffen in cannabis. Een heel leger van andere stoffen heeft invloed op het effect van cannabis in jouw lichaam en geest. Lees hier bijvoorbeeld meer over Terpenen en wat ze doen.

Cannabis in Town

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?

Skip to toolbar