Terpenen geven cannabis hun specifieke geur of aroma. Het zijn bekende geurstoffen in onze omgeving. Maar wist je dat deze onderdelen van de cannabisplant er zijn om de plant te beschermen? Voor de consumptie van cannabis is het vooral belangrijk wat deze terpenen voor invloed hebben op het effect. Dit is bruikbare informatie voor een nog betere afstemming van jou wensen. Er is nog heel veel te ontdekken op het gebied van de plant, maar door terpenen al iets beter te begrijpen ga je de plant nog meer waarderen!

Neem een willekeurige cannabis-bloem en ruik er eens goed aan. Die geuren van bijvoorbeeld citroen, dennenaald, lavendel of zelfs diesel komen allemaal tot stand door de terpenen in de plant. Niet alleen cannabis heeft deze stoffen. Ook zitten ze in fruit, kruiden en veel andere planten. Terpenen zijn geurige vetten die de cannabis een specifiek aroma en smaak geeft. Ze worden uitgescheiden in de harsklieren van de bloemtoppen, dezelfde plek waar CBD en THC en andere cannabinoïden worden geproduceerd.
Er wordt veel onderzoek gedaan en daarvan is nog veel meer nodig. De terpenen werken namelijk harmonieus samen met deze cannabinoïden om tot de wonderlijke eigenschappen van deze plant te komen. Dit noemen we het “entourage effect”.

Terpenen hebben -net als cannabinoïden- ook de eigenschap om zich aan specifieke receptoren in onze hersenen te koppelen. Ondanks deze mooie eigenschap, zijn terpenen niet de enige stoffen die het effect van cannabis op jouw lijf en hoofd bepalen. Het effect van cannabis is bewezen afhankelijk van meer bestanddelen dan alleen terpenen. Er zijn meer dan honderd verschillende terpenen ontdekt in de cannabisplant. Deze terpenen zijn tijdens evolutie ontwikkeld om de plant te beschermen tegen vijanden en om insecten aan te trekken voor bestuiving.

Elke terpeen kan in principe een specifiek effect opwekken zoals een rustgevend en gefocust effect of juist een gedreven en onrustig gevoel. De verschillende terpenen hebben elk hun eigenschappen en effect. Hieronder de belangrijkste terpenen van cannabis op een rij:

Myrceen

Een kruidnagel-achtige geur die vooral het relax- of ‘couchlock’ effect kan geven. Door velen ook herkenbaar als Mangogeur.

Pineen

Een dennengeur die je alerter en oplettender kan maken en wellicht de effecten van THC compenseert.

Limoneen

Deze citroen-achtige geur kan je stemming verbeteren en stress verminderen.

Linalool

Deze bloemige geur (Lavendel) zou een kalmerend werking hebben en de stemming verbeteren.

Humuleen


Een aarde-achtige of Hop (Humulus)-achtige geur die een ontstekingsremmende werking heeft.

Caryophylleen

Deze kruid-achtige pepergeur kan ook ontstekingen remmen en stress verminderen.

Terpinoleen

Een bloemachtige dennegeur die vooral rustgevende werking versterkt

Ocimileen

Een mint- of peterselie-achtige geur waarvan bekend is dat ze een anti-bacteriele werking heeft.

De verschillende cannabissoorten en de groepen waarin ze zijn onderverdeeld hebben elk hun specifieke aroma en geureigenschappen. Kruisingen of familie-soorten zijn dan ook vaak herkenbaar aan hun eigen geur(en). Zo zorgt bijvoorbeeld de combinatie van de terpenen Limoneen en Caryophylleen voor een diesel-achtige geur zoals bij OG-Diesel, Blackberry en Sour-Diesel.
Pak de fruitmand erbij en ga op ontdekkingsreis!

Het eten van mango voor of tijdens cannabisgebruik kan het effect van THC versterken. Mango heeft een sterk aroma met veel Myrceen. Door dit fruit te eten komt dit myrceen in je bloed en wordt je ‘high’ intensiever en kan ook nog eens langer aanhouden. Smakelijk en zorg dat je er van geniet!

SVCK, herschreven door CannaWijzer

Contact CiT

Voor meer informatie, een specifieke vraag, klacht of aanmoediging, stuur ons je bericht!

Sending
©2020 Cannabis in Town wordt gedreven door Brightpulse Endeavours B.V.

Gebruiksvoorwaarden | Privacy Verklaring | Cookie Beleid

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account