Het cannabislandschap verandert snel. Het gebruik van cannabis bij zowel vrouwen als mannen groeit. In veel landen is cannabis al gelegaliseerd en er volgen er steeds meer. Canada heeft volledig gelegaliseerd en in de VS hebben 32 staten het gebruik van medicinale cannabis gelegaliseerd, en 11 staten plus het District of Columbia hebben recreatief gebruik gelegaliseerd. Er komt daardoor steeds meer behoefte aan onderzoek naar cannabis en het gebruik. We lopen allemaal zeer regelmatig aan tegen de verschillen tussen mannen en vrouwen. Er zijn legio naslagwerken om deze verschillen goed op een rijtje te zetten. Maar hoe zit dat met cannabis? Deze verschillen zijn eveneens terug te zien in het effect dat cannabis heeft op de twee seksen.

Gezien de veranderingen in de wetgeving en de toenemende populariteit van cannabis, is er behoefte aan verder onderzoek over hoe dames en heren, meisjes en jongens anders worden beïnvloed door beleid, evenals verschillen in geslacht en geslacht patronen en effecten van gebruik. Er zijn via eerdere onderzoeken al wat resultaten in cannabisgebruik en gezondheidseffecten bij mannen en vrouwen.
Wij zetten er alvast een paar op een rijtje. Het is duidelijk dat er meer onderzoek nodig is.
Nieuwe resultaten zullen we zeker updaten via deze pagina.

Wat uit onderzoek naar voren is gekomen, is dat mannen verslavingsgevoeliger zijn. In de regel hebben meer mannen dan vrouwen dus ook een ‘cannabisverslaving’. Mannen proberen eerder cannabis (en andere drugs) omdat hun hormonen risicovol gedrag stimuleren, terwijl vrouwen door verminderde ontwenningsverschijnselen in het algemeen eerder een gewoonte of verslaving ontwikkelen.

Een opsomming van bekende feiten:

 • Mannen gebruiken vaker cannabis (of andere middelen) vanuit de oorsprong dat mannen meer geneigd zijn risico’s te nemen. In bijvoorbeeld Canada is het cannabisgebruik afgelopen jaar bij mannen bijna het dubbele vergeleken met vrouwen (13,9% vs. 7,4%)
 • Er zijn verschillen in geslacht en het metabolisme. Mannen en vrouwen verschillen bijvoorbeeld in spiermassa en vetverdeling
 • Het metabolisme en de aanwezigheid van testosteron (man) en oestrogeen (vrouw) hebben invloed op de uitwerking van THC. Bij gebrek aan onderzoek blijft de volledige relatie tussen het endo-cannabinoïden systeem en geslachtshormonen een mysterie. Maar de verschillen komen duidelijk naar voren in statistieken.
 • Vrouwen gaan makkelijker en sneller van intensief naar normaal cannabisgebruik dan mannen (vergelijkbaar met andere stoffen)
 • Mannen die cannabis gebruiken, melden vaker afhankelijkheid of ernstige afhankelijkheid van cannabis dan vrouwen
 • Mannelijke en vrouwelijke gebruikers melden verschillen in vormen van inname, effecten en ontwenningsverschijnselen
 • Het bewijs met betrekking tot cannabisgebruik en geestelijke gezondheid is gemengd; sommige studies melden dat depressieve symptomen groter zijn bij mannen, terwijl andere studies een associatie met depressie en angst beschrijven bij vrouwen
 • Mannen en vrouwen lijken verschillende voorkeuren te hebben als het gaat om de manier waarop ze ook cannabis consumeren, waarbij vrouwen zich eerder tot eetwaren wenden dan het te roken
 • Studies suggereren dat vrouwen eerder cannabis gebruiken om psychische problemen zoals angst en depressie dan om lichamelijke klachten. Dit ligt bij mannen weer hoger
 • Cannabisgebruik wordt geassocieerd met betere pijnbestrijding bij mannen dan bij vrouwen (vrouwen hebben over het algemeen een hogere pijngrens)
 • Verschillen in neurologische effecten van cannabisgebruik wordt in verband gebracht met mindere hersenactivatie en dopamine stimulatie bij vrouwen dan bij mannen
 • Het bewijs met betrekking tot de effecten van cannabisgebruik bij vruchtbaarheid en zwangerschap zijn gemengd. Er zijn aanwijzingen dat gebruik minder schadelijk is dan tabak of alcohol, ander bewijs suggereert negatieve effecten op de activiteit van het sperma en van vrouwelijke vruchtbaarheid en gezondheid van de foetus bij zwangerschap.
 • Wetenschappelijk basisonderzoek naar cannabis blijft zich vooralsnog richten op het mannelijk geslacht, inclusief mannelijke (proef)dieren.

Verder onderzoek naar geslachts- en geslachtsverschillen geassocieerd met cannabisgebruik en de effecten ervan is cruciaal om de juiste consumenten-informatie te verstrekken en cannabisbeleid op te baseren.

Het effect van cannabis is bij mannen anders dan bij vrouwen. Dit heeft te maken met het verschil in metabolisme en hormoonhuishouding. Ga dus niet altijd uit van de ervaringen van de andere sekse!

CEWH Canada
Herschreven/aangevuld ’20: CannaWijzer

Contact CiT

Voor meer informatie, een specifieke vraag, klacht of aanmoediging, stuur ons je bericht!

Sending
©2020 Cannabis in Town wordt gedreven door Brightpulse Endeavours B.V.

Gebruiksvoorwaarden | Privacy Verklaring | Cookie Beleid

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account