Van zo’n beetje alle drugs, is het gebruik van hasj en wiet het langst traceerbaar in het menselijk lichaam. Dit heeft te maken met de manier waarop cannabis zich door het lichaam laat opnemen en afgeven. In cannabis zitten namelijk lichaamseigen stoffen. Die verschillende stoffen hechten zich -via het bloed- aan ons vetweefsel en worden na verloop van tijd weer door ons vetweefsel -via het bloed en de urine- afgestoten.

Veiligheidshalve houden we gemiddeld één maand tot 5 weken aan.
Vanzelfsprekend heeft alles te maken met verschillende factoren, zoals de hoeveelheid van inname, de sekse, het vetpercentage en de frequentie van inname. Iemand die dagelijks cannabis consumeert, zal er langer over doen om het ‘systeem’ te reinigen, dan iemand die sporadisch een joint (mee-)rookt. Iemand die voor langere tijd, dagelijks heeft geconsumeerd, moet er niet van opkijken als het gebruik van cannabis na 3 maanden nog steeds aantoonbaar is!

Het effect van het nuttigen van cannabis staat dus in schril contrast met de tijd die het afbraakmetabolisme nodig heeft om de stoffen af te voeren. De ‘inkick-tijd’ kan al binnen enkele tientallen seconden zijn, de duur van de effecten zo’n 2 tot 4 uur, waar de afbraaktijd vele malen langer duurt. Het is maar goed dat we tijdens de afbraakperiode geen effecten meer meemaken;-)

Als je bijvoorbeeld bij een staandehouding wordt verdacht van het gebruik van cannabis, dan zal in eerste instantie een mondslijmvlies-test worden afgenomen. Dit geeft antwoord op de vraag of er kortgeleden nog cannabis is genuttigd.
Een meer betrouwbare test, is de urine-test. Hierbij wordt gekeken naar de afbraakstoffen die gepaard gaan met het afstoten van de cannabis-stoffen.

De politie gebruikt de speekseltest ‘als er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs heeft gebruikt’. Hieronder vallen bijzonder rijgedrag, verwijde pupillen en ‘wegrijden na het bezoek aan een coffeeshop’. Agenten kunnen je verplichten mee te werken aan het afnemen van speeksel. Als de speekseltest positief is, volgt een bloedonderzoek; de uitslag hiervan geldt als enig wettig bewijsmiddel. De politie kan verdachten melden bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) die onderzoek kan doen naar je ‘afhankelijkheid van drugsgebruik’. De kosten lopen in de honderden euro’s.

Voor cannabis geldt een limiet van 3,0 microgram THC per liter bloed. Voor gebruik van een combinatie van drugs, of drugs en alcohol, geldt een nul limiet. Hiervoor wordt je dus altijd vervolgd. Dus heb je alleen een jointje gerookt dan is er bij controle in principe niks aan de hand, maar wacht liever 2 uurtjes voordat je de weg op gaat. Heb je echter geblowd én een glas bier gedronken dan kan bijvoorbeeld een rijontzegging het gevolg zijn. Drink je er 3 biertjes bij dan ben je sowieso de Sjaak, omdat dat valt onder het reguliere alcoholbeleid.

Op deelname aan het verkeer onder invloed van drugs staan forse straffen: een geldboete die op kan lopen tot €4500, celstraf tot drie maanden en intrekking van je rijbewijs voor maximaal vijf jaar.

Geen uitzondering voor patiënten!

Aanvankelijk bestond er in de nieuwe regels GEEN uitzondering voor mensen die medicinale cannabis gebruiken op doktersvoorschrift. Na Kamervragen en kritiek van de KNMP, de brancheorganisatie van apotheken, heeft de minister toegezegd hier een oplossing voor te gaan zoeken.

• Volgens de wegenverkeerswet is het verboden om met een bepaalde hoeveelheid THC in het lichaam een motorvoertuig te besturen. Ook op de werkplek is het niet meer ongebruikelijk dat er drugstesten worden uitgevoerd. Let dus op wanneer je je medicijn of genotmiddel neemt!

Bron:
Trimbos Instituut
Cannabisenverkeer.nl
Herschreven/aangevuld ’20: CannaWijzer

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?

Skip to toolbar