In Nederland wordt steeds meer gezocht naar een alternatief voor bijvoorbeeld het roken van cannabis met tabak. In ons land zijn concentraten en extracten echter nog steeds verboden. Deze producten kom je -op enkele uitzonderingen na- nog niet veel tegen in de coffeeshops. Wel zien we behalve wiet en hasj steeds meer eetbare producten, de ‘edibles’ op menukaarten staan. Naast de aloud bekende Spacecake worden complete patisserieën opgezet met cannabis als basis-ingrediënt. Maar de zuivere concentraten zie je dus niet of nauwelijks in de Nederlandse coffeeshops. Concentraten staan tenslotte als harddrugs vermeld op Lijst 1 van de Opiumwet. Streng verboden dus! Voor nu dan nog….

Cannabisconcentraten zijn er in legale VS staten zoals Californië, Colorado en Washington in vele vormen, met verkoopcijfers die de reguliere wiet- en eetwaren verkoop overtreffen. Wellicht is het Nederlandse wietexperiment dé gelegenheid om hier in ons land ook goed naar te kijken! Het gebruik van concentraten hoeft voor de consument geen risico’s met zich mee te brengen. Integendeel, goede voorlichting en de juiste productinformatie zijn net als in veel legale VS-staten de belangrijkste factor in een op ‘Harm Reduction’ gebaseerd drugsbeleid. Maak kennis met de verschillende soorten cannabisconcentraten die binnenkort -wat ons betreft- in Nederland op een legale markt verkrijgbaar moeten worden. Voorlopig moeten volwassenen in Nederland vaak illegale cannabis gebruiken om thuis hun eigen concentraten of extracten te maken. En zó veilig zijn de processen voor het maken van concentraten nou ook weer niet…

In plaats van chemicaliën, zijn bij de volgende producten methoden gebruikt zoals warmte of ijswater om concentraten te produceren. Door de jaren heen zijn sommige processen geëvolueerd van doe-het-zelver tot nu bijna net zo veel product als bij oplosmiddel-gebaseerde concentraten.

Een paar concentraten die géén gebruik van oplosmiddelen vereisen, zijn:

Kief

Kief is algemeen bekend als het poeder in de bodem van je grinder (dit noemen we ook wel ‘Fairy dust’, ‘Sterrenstof’ of ‘Droge zift’). Het fijne poeder is het gemakkelijkste cannabisconcentraat om te extraheren. Het eindresultaat is een lichtbruin poeder met een krachtig aandeel van cannabinoïden en terpenen. Kief kan in een joint of pijp worden gerookt, verdampt  met een vaporiser, in eetwaren worden toegepast of worden gebruikt om Rosin te maken.

Rosin (hars)

Met behulp van verwarmde platen en druk is Rosin een ​​goudkleurig extract dat zeer krachtige concentraten produceert waarbij geen oplosmiddelen gebruikt worden. Het is een veelzijdig product dat zowel voor dabbing als voor eetwaren en een reeks andere consumptiemethoden kan worden gebruikt.

Bubble hash of Icelator

Icelator wordt gemaakt met ijswater, mechanische wasmachines en de optionele vriesdroger. IJswaterbeweging maakt de trichomen vrij uit het bevroren bloemen-bronmateriaal zoals bijvoorbeeld knipafval. Vanaf daar wordt het gevriesdroogd en kan het worden gebruikt voor andere concentraten. Met behulp van een verwarmde pers -zoals voor Rosin- kan Bubble hash worden omgezet in gesmolten hasjolie.

Chemische extracties (op oplosmiddel gebaseerd) zijn de afgelopen jaren de favoriete methode van de meeste producenten geweest. Via een verscheidenheid aan processen kunnen op grote schaal concentraten worden gemaakt om aan de groeiende vraag van consumenten te voldoen.

Hieronder een overzicht van de meest gevraagde cannabisconcentraten op de markt:

Budder, Badder, Crumble, Wax

Budder (ook bekend als Batter) dankt zijn naam aan de consistentie van het product. Met de structuur van licht verwarmde boter zijn deze geelachtige concentraten gemakkelijk te hanteren. Dankzij de veelzijdigheid en het vermogen om goed te verwerken in dabs, joints en bongs is het een van de meer populaire concentraten geworden.

Batter neemt de meest vloeiende textuur aan, terwijl Budder vaak een beetje groffe en brokkelige structuur aanneemt bij de extractie ervan. De verkruimelde, niet-vergulde versie van deze concentraten noem je Crumble. Bekend om zijn sterke aroma’s en smaakprofielen, wordt Crumble vaak aangeduid als “honingraat” vanwege het uiterlijk. Crumble wordt bij een ander, nog zachter resultaat ook wel Wax genoemd.

Live Resin

Een van de populairste concentraten op de markt van vandaag, Live-Resin, is een koolwaterstofconcentraat dat verse, bevroren cannabis gebruikt voor extractie. Deze methode is populair geworden vanwege zijn vermogen om de smaakbeleving en de benadering van het aromatische profiel van de vers gesneden plant. Live-Resin staat bekend om zijn glanzende uiterlijk, waardoor het er nat uitziet.

Shatter / Taffy

Bekend om zijn lijmachtige consistentie, Shatter is een bros concentraat met een textuur die veel lijkt op glas. De kleur kan variëren van een gouden tint tot een heldere amberkleurige tint en vertegenwoordigt een populair concentraat dat rijk is aan smaak en aroma. Het is een eerste keus voor het Dabben.

CO2-olie

CO2-olie is een relatief nieuw soort concentraat dat aan populariteit wint dankzij de zuiverheid van het product. Dit concentraat wordt aangetroffen in vape-patronen en eetwaren. CO2-olie wordt gemaakt door superkritische vloeistofextractie met behulp van grote hoeveelheden druk en koolstofdioxide. Het proces wordt beschouwd als diepgaand vanwege het vermogen om specifieke cannabinoïden en terpenen te extraheren.

Degenen die op zoek zijn naar een concentraat dat is afgeleid van één enkele cannabinoïde, kiezen vaak voor destillaat. Via een proces dat kortepads-destillatie wordt genoemd, wordt cannabis verschillende malen door het proces gehaald om het product te zuiveren. Het eindresultaat is een vloeibare destillatie van THC, CBD of andere cannabinoïden die vaak op honing lijken en lijken op andere oliën.

Kristallen

Een kristal of ‘kristallijn’ is een vaste stof waarvan de bestanddelen (zoals atomen, moleculen of ionen) zijn gerangschikt in een sterk geordende microscopische structuur. Hierdoor vormt zich een kristalrooster in alle richtingen. Net als distillaat destilleert kristallijn in de plant tot een enkele cannabinoïde. In plaats van een vloeistof te produceren, laat kristallijn een witte, poederachtige substantie achter die vaak wordt gemengd met andere producten voor consumptie.

• Geconcentreerde producten zijn veel zuiverder en krachtiger dan wiet of hasj.
• Concentraten kunnen exclusief gericht zijn op één enkele cannabinoïde of terpenenprofiel (medicinaal voordeel).
• Concentraten en extracten zijn bovendien veel beter te doseren waarbij risicogebruik kan afnemen (medicinaal én maatschappelijk voordeel).

CannaWijzer

NB. Het Trimbos instituut heeft in 2019 van het Ministerie opdracht gekregen om onderzoek te doen naar de status van het gebruik en de toepassingen van de verschillende cannabisproducten op de Nederlandse markt. Stichting CannaWijzer heeft haar medewerking toegezegd aan de verdiepingsdag en met het uitnodigen van enkele consumenten voor deze bijeenkomst.  Het rapport en het onderzoek is hier Aanbod in de Coffeeshop  te lezen.
Heeft u hierover alsnog een mening die u met ons wilt delen, neem dan contact met ons op. Alle informatie is welkom!

Contact CiT

Voor meer informatie, een specifieke vraag, klacht of aanmoediging, stuur ons je bericht!

Sending
©2020 Cannabis in Town wordt gedreven door Brightpulse Endeavours B.V.

Gebruiksvoorwaarden | Privacy Verklaring | Cookie Beleid

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account