Kinderen die opgroeien krijgen te maken met allerlei verleidingen, denk hierbij o.a. aan roken, drinken, blowen en sex. U kunt hierdoor als ouder voor lastige situaties komen te staan. Aan de ene kant wilt u uw kind misschien meer loslaten. Maar aan de andere kant ook voorkomen dat hij/zij gaat roken, drinken of blowen. Hoe gaat u hier als ouder mee om?

Praten over dit onderwerp gaat het beste in een goede sfeer. Kies dus een moment dat uw kind ontspannen is en zich begeeft in een vertrouwde omgeving. Heeft uw kind geen zin om te praten? Geen probleem, kies een ander moment. Blijft uw kind aangeven hier niet over te willen praten, probeer dan te achterhalen of uw kind hier eerder met iemand anders over zou willen praten.

Het is niet nodig om er heel vaak met uw kind over te praten. U kunt wél -een paar weken na het eerste gesprek- bij uw kind checken wat hij of zij van uw vorige poging onthouden heeft. Zo weet u gelijk of u zelf wel duidelijk genoeg geweest bent. Het feit dat u over een dergelijk onderwerp met uw kind wil praten, kan voor uw kind wel eens als ‘awkward’ (ongemakkelijk) worden gezien. Uw kind heeft waarschijnlijk tijd nodig om te wennen aan het idee dat hij/zij hierover met u kan praten.

Laat uw kind ook zijn of haar eigen mening vertellen. Afhankelijk van uw opvoedstijl, kunnen dit soort gespreksonderwerpen tussen ouder en kind een barriëre opwerpen. Uw kind kan zich afvragen of het wordt gestraft als het eerlijk tegen u is. U kunt orienterend aanvangen; Is uw kind nieuwsgierig naar roken, drinken of blowen? Wat verwacht uw kind van deze ervaringen? Zijn er in zijn/haar omgeving personen die deze ervaringen al wel hebben?
Probeer een open gesprek te voeren, maar verken eerst de kaders, voordat u naar kern vraagt!

Indien uw kind op zoek is naar zelf-ervaring, biedt hiervoor dan de ruimte in een veilige, gecontroleerde omgeving én waarbij u afspraken met uw kind kunt maken over de consumtie-hoeveelheid. Probeer nadien met uw kind te praten over deze ervaring.

Vergeet niet het filmpje te bekijken!

• Zorg dat u beschikt over voldoende kennis!! Het is aannemelijker dat uw kind een gesprek met u aangaat, over een lastig onderwerp, als hij/zij merkt dat u weet waar u het over heeft.

Bron: Trimbos Instituut
Herschreven/aangevuld ’20: CannaWijzer

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2024 KLEO Template a premium and multipurpose theme from Seventh Queen

Log in with your credentials

Forgot your details?

Skip to toolbar